Viziere pentru medici și spitale

Povestea vizierelor începe cu ideea makerilor din România, care au decis să facă ceva să ajute, în condițiile în care întreaga țară, întreaga planetă se află în pandemie. În timpul în care majoritatea oamenilor stăteau în casa pentru a nu răspandi virusul în toate direcțiile, o parte dintre ei au luat inițiativa de a face voluntariat și a ajuta, fiecare cum poate, în această situație, cu care toți ne confruntăm.

Astfel a început proiectul Viziere de protecție non – profit & open source, prin Viziere.ro.

A existat o cerere foarte mare de echipamente de protecție în sistemul sanitar, motiv pentru care a fost nevoie de un număr enorm de viziere pentru cadrele medicale, ambulanțieri, farmaciști, personal DSU și jandarmi aflați în prima linie de acțiune.

Chiar și în condiții grele, unii au puterea să se ridice și să facă un bine!

Comunitatea de makeri a sărit în ajutor producând mai multe modele de viziere realizate cât mai simplu cu putință, cât mai repede și la un cost minim, dar luând în calcul funcționalitatea și calitatea lor. Acestea au fost oferite gratuit și au fost disponibile în măsura posibilităților de producție.

MakersCafe a fost centru regional pentru acest proiect, lucru care a cerut o organizare foarte bună, într-un timp foarte scurt. Ca centru regional, responsabilitatea a constat în procurarea materiei prime și organizarea unei rețele funcționale de voluntari care, printr-un efort comun au demarat producția în cantități mari a primelor viziere livrate spitalelor din Cluj si județele limitrofe, ținerea legăturii cu oamenii din București, pentru a testa vizierele și toate modelele care au fost inițial proiectate. S-au dat teste de tăiere la laser, s-a calculat în cât timp se poate tăia un anumit număr de viziere, câte bucăți încap pe o coală de lucru, care material este potrivit din punct de vedere al utilității, dar achiziționat la un preț cât mai mic, având compatibilitate cu laserele și celelalte aspecte tehnice de care a fost nevoie.

După alegerea variantei optime de producție s-a ales modelul de vizieră care să poată fi realizat de toți cei implicați. A fost nevoie de o cantitate mare de material (pet) de la furnizori, care ulterior trebuia să fie distribuită la makeri. Am contactat asociația Vedem Just (organizație non-profit), care au colaborat fără să stea pe gânduri, au preluat funcția de centralizare a necesarului de viziere și astfel a fost asigurat transportul materialului și a produsului finit la spitale și spre alte locuri unde acestea au fost cerute.

MakersCafé s-a implicat activ în procurarea materiei prime reușind să ajute începerea efectivă a producției, timpul fiind un factor important în acel moment. Apoi s-a rezervat o mare cantitate de materie primă de la furnizorii din Cluj, București, Sibiu și alte centre regionale, pentru a putea fi ulterior distribuită și cu ajutor prin sponsorizări s-au putut acoperi toate cheltuielile.

Proiectul a luat amploare, și s-a ajuns la următoarele cifre: 187017 viziere livrate către personalul din prima linie, 1265 spitale, CMI și instituții ajutate la nivel național, 2188 voluntari implicați în proiect, 184290 viziere produse la nivel național, 23 de centre regionale.

Suntem recunoascători ca s-a putut realiza acest proiect, că vedem că există oameni cu suflet, oameni care sar în ajutor și care fac bine pentru salvarea celorlalți, mai ales în aceste condiții extrem de grele pentru noi toți. Este un sentiment împlinitor când observi că din nimic se creează mult, din idee se naște proiectul, iar prin proiect se salveaza vieți.

MakersCafe – Do it together!